Verzekeringen. Je hebt ze nodig in de hoop ze nooit nodig te hebben. Je zorgvuldig afgesloten opstal- of inboedelverzekering is zelden onderwerp van een geanimeerd gesprek, immers, als je er aanspraak op moet maken is er weinig gezelligs gebeurd. Toch valt er veel te vertellen en ook al zijn het geen sprookjes, als het goed geregeld is volgt er alsnog een happy end. Marion blogt waargebeurde verhalen, uit het leven gegrepen. Inclusief leermomentjes ;-)

Vuurwerk | over sterretjes en overslaande vonken

Lang, heel lang geleden was er eens een nieuwbakken verzekeringsagente met een voorliefde voor feestjes. De inkt op het visitekaartje, waar haar naam trots onder het logo van een grote verzekeringsmaatschappij prijkte, was nauwelijks opgedroogd toen zich een feestje aandiende. Het was eind december, de 27e om precies te zijn en een toekomstig-collega-want-hij-was-nog-in-opleiding vierde zijn verjaardag.

De charmante en vooral fashionable jongeman was heel recent verhuisd naar een totaal verbouwde etage midden in de stad. De prijskaartjes hingen bij wijze van spreken nog aan de witte hoogglans meubels en vol trots leidde hij zijn gasten door zijn smetteloze en perfect gestylde appartement. Vooral de sneeuwwitte vloerbedekking met een parelmoer glans was een regelrechte eyecatcher.

Hij ontpopte zich als gastheer met gevoel voor originaliteit; met het oog op de jaarwisseling had hij de ‘sigaretten-in-glaasjes’ op de tafels vervangen door ‘sterretjes-in-glaasjes’. Heel gezellig en stylish. De jonge verzekeringsagente was toen ook al geen aanhangster van less is more en dacht: ‘Wat saai! Één sterretje is geen sterretje, ik steek er een paar tegelijk op!’.

Ze pakte een boeketje sterretjes uit het glaasje, stak ze aan en bewoog zich als een ware Lady Liberty met een serene glimlach en haar rechterhand in de lucht door het gezelschap.

Dat tafereel duurde precies vijf seconden. Daarna begon ze te vloeken en te tieren. Degene die ooit heeft verkondigd dat sterretjes ‘koud vuur’ verspreiden, moest wat haar betrof direct de bajes in. Het bosje vonken was namelijk bloedheet aan het worden maar ze durfde ze midden in de kamer niet los te laten. Dat was op zich een verstandige keuze; het tapijt bleek van nylon te zijn en had zich na aanraking met de vonkjes volledig getransformeerd tot gatenkaas. Met 870 gaten.

Toen de schade-expert van de verzekeringsmaatschappij de volgende dag de woonkamer betrad riep hij ontzet uit: ‘Wow! Wie heeft dát gedaan!’. ‘Dat was ik’ antwoordde Yvon dapper. En met een hand vol brandblaren overhandigde ze haar visitekaartje.

Hoe het wel moet

Ondanks de ogenschijnlijk trage brandtijd en de zogenaamde koude vonken vallen ‘sterretjes’ toch echt onder de noemer vuurwerk. Ze zijn minder onschuldig dan ze lijken en zijn zelfs verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van ongelukken bij legaal vuurwerk. De wegspringende vonken zijn klein en bevatten daarom nauwelijks warmte-energie maar de temperatuur in het hart van de vlam kan oplopen tot 1100 °C. En dat is meer dan genoeg om bijvoorbeeld kleding te laten ontvlammen. 

Wij zien het liefst alleen sterretjes in de ogen en overslaande vonken van liefde maar als je je er toch aan wilt wagen: één sterretje per (liefst in wollen handschoen verpakte) hand in de buitenlucht is de max. Wat ons betreft niemand de deur uit zonder vuurwerkbril, draag vooral geen jas met capuchon (of vouw ‘m naar binnen) en misschien wel het allerbelangrijkste: zet je verstand aan ;-)

We wensen je een gezellige -vooral veilige- jaarwisseling en een mooi begin van een gezond en gelukkig nieuw jaar!

Groet, Marion

Ps bekijk hier de speciale vuurwerk-preventietips van NH1816