Verzekeringen. Je hebt ze nodig in de hoop ze nooit nodig te hebben. Je zorgvuldig afgesloten opstal- of inboedelverzekering is zelden onderwerp van een geanimeerd gesprek, immers, als je er aanspraak op moet maken is er weinig gezelligs gebeurd. Toch valt er veel te vertellen en ook al zijn het geen sprookjes, als het goed geregeld is volgt er alsnog een happy end. Marion blogt waargebeurde verhalen, uit het leven gegrepen. Inclusief leermomentjes ;-)

Inboedelverzekering studenten | over uitwonende studenten

Studentenkamers. You either love them or you hate them. Met weemoed terugdenkend aan je studententijd ‘toen alles nog kon’ of met afschuw terugdenkend aan de tijd ‘dat je een kamertje verhuurde’. Yvon behoort tot de laatste categorie en dat was niet eens haar keuze.

De huisbaas vond het een goed idee om de bovenverdiepingen van het pand waar de toen 17-jarige Yvon met haar familie woonde te verhuren aan studenten. Hij had 10 kamertjes gefabriceerd en destijds was Amsterdam-Zuid ook al de habitat van de Nederlandse fine fleur. Zodoende wemelde het binnen de kortste keren van de ‘Roderickjes’, Gijsbertjes en ‘Hans-Jannen’ in het trappenhuis. Stuk voor stuk jongemannen met een flonkerende toekomst in het verschiet dus het duurde niet lang of een hele stoet ‘Willemijnen, Charlottes, Anne-Fleurs, Myrthes & Frederiques’ huppelde af en aan. Met af en toe een verdwaalde ‘Sjaan-op-leeftijd’, hoe later op de avond, hoe minder kieskeurig de jongens werden.

Het waren studenten uit het boekje. Je weet wel, uit het grote boek der clichés. Rondzwervende voedselresten, bergen afwas, stinkende hoopjes kleding en lege drankflessen. Heel veel lege drankflessen. Als er statiegeld op had gezeten dan lag er voor een klein vermogen verspreid door het pand. Het was duidelijk dat het hele spul, zowel de jongemannen als de jongedames collectief beschikten over een laatbloeiende prefrontale cortex. De plannings- en controlefuncties hadden kennelijk vertraging opgelopen bij het bereiken van de voorste hersendelen met als gevolg dat de twee bovenverdiepingen binnen afzienbare tijd waren getransformeerd tot onbegaanbaar gebied. Inclusief maden in de pannen en een kolonie van groene strontvliegen. Die beperkten zich tot grote ergernis van Yvon & familie niet tot de studentenkamers maar hadden het gehele pand omgedoopt tot hun domein. Vervelende bijkomstigheid van het studentenleven dus daar heeft Yvon de ‘bewoners van boven’ wel even fijntjes op gewezen.

De boodschap kreeg wat meer ‘body’ toen ze een van de heren in huis tegenkwam. Hij kwam onberispelijk gekleed uit de keuken gewandeld: strakke zijscheiding, keurig gesteven overhemd met spencer, broek met plooi want na ieder weekend bij ‘de ouwelui’ kwam er een Louis Vuitton weekendtas vol schone was mee. De paradox kon niet groter zijn; in zijn handen had hij een bordje goulash uit een keuken die zo goor was dat een gemiddelde zwerver zijn neus er nog voor ophaalt. Jammer voor hem blokkeerde Yvon de doorgang in het smalle gangetje. Ze verhief haar zoetgevooisde stemgeluid met een paar decibelletjes en toen hij de fatale fout maakte om alsnog langs haar te willen lopen met een keurig opgevoede ‘sorry’, veranderde de kleur van zijn babyroze lamswollen spencertje in goulashbruin. Het werd geen trend.

Lang verhaal kort; Yvons vader besloot het pand te kopen en omdat de studenten er zo’n enorme puinhoop van hadden gemaakt, werden ze door de Gemeente Amsterdam uit het pand gegooid. De GGD moest eraan te pas komen om het pand te ontsmetten; mannen in witte maanpakken om het huis te verlossen van madenpap en strontvliegen, het was een trieste vertoning. Toch kent het verhaal een happy end: de verfijning van de organisatie in het brein vond uiteindelijk alsnog plaats en alle jongens zijn heel goed terechtgekomen. Soms zien we ze zelfs voorbijkomen op het nieuws of in de krant als keurige vertegenwoordigers van het een of het ander. En daar heeft hun studentetijd toch maar mooi aan bijgedragen. 

Goed om te weten:

Uitwondende, studerende kinderen zijn nog altijd meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders. Het ‘uitwonen van een pand’ valt vanzelfsprekend niet onder de dekking, dat voldoet niet aan het criterium ‘onzeker voorval’. Mocht je een kamer aan een student willen verhuren, hou er rekening mee dat je het vooraf moet melden aan de verzekeraar. Gaat jouw kleine student op kamers: vergeet niet een inboedelverzekering af te sluiten! 

Mooie dag!

Groet, Marion