Verzekeringen. Je hebt ze nodig in de hoop ze nooit nodig te hebben. Je zorgvuldig afgesloten opstal- of inboedelverzekering is zelden onderwerp van een geanimeerd gesprek, immers, als je er aanspraak op moet maken is er weinig gezelligs gebeurd. Toch valt er veel te vertellen en ook al zijn het geen sprookjes, als het goed geregeld is volgt er alsnog een happy end. Marion blogt waargebeurde verhalen, uit het leven gegrepen. Inclusief leermomentjes ;-)

Stormy Weather | over stormschade, preventie & controle

Als Moeder Natuur een rotbui heeft en begint te blazen als een oude chagrijnige kat berg je dan maar. Afgelopen donderdag had ze kennelijk een intens slecht humeur want wat ging het tekeer; een storm met een geschatte schade van zo’n 90 miljoen. Misschien hadden we het iets kunnen beperken door wat voorzorgsmaatregelen te nemen maar op de een of andere manier onderschatten we de kracht van de natuur en beseffen pas wat er aan de hand is als we er middenin zitten. Ook ik. Jaren geleden waren wij ook aan de beurt. 

Het huis waarin we woonden -of eigenlijk de tuin- grensde aan een uit de kluiten gewassen sloot. We hielden wel van een feestje en zo kwam het dat onze partytent zomer en winter een vast onderdeel uitmaakte van de entourage. Totdat het een keertje flink stormde. Terwijl ik in de badkamer mijn tanden stond te poetsen keek ik naar buiten en zag het gebeuren; met een mond vol met sop riep ik verschrikt uit: ‘ja… ja….JA!! Daar gaat ie!!’ In een paar seconden had de wind zich onder het tentdoek verstopt om zich vervolgens in volle kracht weer op te richten en de partytent in z’n geheel van de losse schroeven af te tillen en over de schutting te gooien. Het gras bleek daar niet groener, wel natter want het gevaarte was in de sloot beland. 

Ik ben blij dat er destijds nog geen smartphones met camerafunctie in de buurt waren want wat volgde was ongetwijfeld hilarisch op film. Buurman en ik snelde naar buiten om de tent uit het water te halen. Dat was dus niet eenvoudig. Understatement. Het water maakte de tent loodzwaar en we moesten vooral voorkomen dat de wind hem opnieuw te pakken zou krijgen en wij als Mary Poppins & Dick van Dycke de lucht in zouden vliegen. Met bloed, zweet en tranen is het gelukt en dat was het einde van de partytent. 

Ik heb het niet als schade opgegeven, ik had beter moeten weten. Als ik voor de storm het zeil van de tent af had gehaald was er niets aan de hand geweest. Dat is ook de reden waarom verzekeringsmaatschappijen een schade als deze niet zullen uitkeren. Een omgevallen boom bovenop je auto is niet te voorspellen, een vliegende partytent was te verwachten. Dus bij de volgende stormvoorspelling van serieus formaat, bedenk goed wat je kunt doen om stormschade te beperken. De dames en heren van NH1816 hebben er alvast over nagedacht.

Toen Yvon net begonnen was bij een grote verzekeringsmaatschappij -we hebben het over eind jaren 80- was er ook een storm van formaat over het land geraasd. In een klein dorpje onder de rook van Amsterdam was het dak van een appartementencomplex het hogerop gaan zoeken. Yvon moest op pad om de schade op te nemen. Het ‘appartementencomplex’ bleek een vrij armoedig pandje, bewoond door lieve mensen die het duidelijk niet ruim hadden. Een schade van deze omvang valt onder de opstalverzekering dus dat moest niet al te ingewikkeld worden dacht Yvon. Verkeerd gedacht. Geheel tegen haar verwachting in ‘ik had geen idee dat zoiets überhaupt te koop zou zijn’ bleken het koop- in plaats van huurappartementen te zijn. 

Bij huurwoningen is de huisbaas verantwoordelijk voor de opstalverzekering, is dat niet goed geregeld dan kun je altijd nog terugvallen op je eigen inboedelverzekering. Bij koopappartementen werkt het anders: de basisverzekeringen worden collectief geregeld via de Vereniging van Eigenaren. En die VVE zorgt dus ook voor de premieafdracht. Tenminste, dat is de bedoeling. De VVE-penningmeester van de betreffende huisjes had de premieafdracht van de bewoners in andere zaken –of zullen we zeggen in andermans zakken- gestoken. Zaken waar zijn vrouw ook niets vanaf mocht weten. 

Feit is als er geen premie is betaald de boel ook niet gedekt is. Gelukkig voor de bewoners heeft Yvon gevoel voor Amsterdams drama en een groot hart voor de verzekerden: ze heeft net zolang stampij gemaakt bij haar werkgever totdat ze tot uitkeren zijn overgegaan. En de penningmeester? Die is verhuisd. Zonder zijn vrouw.

Wijze woorden van Yvon: heb je een koopappartement, sla dan de volgende uitnodiging voor de VVE-vergadering niet af, hoe saai je het ook kunt vinden. Ga erheen, vraag om een kopie van de polissen en controleer het bewijs van betaling. Het scheelt je veel ellende op het moment dat het nodig is en je het niet meer terug kunt draaien.

Fijne veilige dag, 

Marion