Verzekeringen. Je hebt ze nodig in de hoop ze nooit nodig te hebben. Je zorgvuldig afgesloten opstal- of inboedelverzekering is zelden onderwerp van een geanimeerd gesprek, immers, als je er aanspraak op moet maken is er weinig gezelligs gebeurd. Toch valt er veel te vertellen en ook al zijn het geen sprookjes, als het goed geregeld is volgt er alsnog een happy end. Marion blogt waargebeurde verhalen, uit het leven gegrepen. Inclusief leermomentjes ;-)

Aansprakelijkheid particulieren | over kinderen & hinderen

Als verzekeringsagentes kwamen we graag bij de mensen thuis. Vanzelfsprekend om de noodzaak van verzekeringen uit te leggen en soms werd dat al dan niet per ongeluk gedemonstreerd. Twee collega’s brachten samen een bezoek aan een alleraardigste oude dame op een woonbootje in de Prinsengracht. Gastvrij als ze was bracht ze de heren een vers kopje koffie in haar mooiste porseleinen kopjes. 

Terwijl ze weer richting de keuken scharrelde om de koekjes te halen, namen de mannen een slokje koffie. Het bleek verschrikkelijke bocht te zijn. In zo’n geval is het heel handig als je direct boven het water zit en je de koffie ongezien uit het raam zo de gracht in kunt kieperen. Het is overigens niet handig om dat heel enthousiast te doen en daarbij het kopje los te laten. Mevrouw kwam ondertussen terug uit de keuken met een schaaltje lekkers en de koffiekan voor een tweede ronde. Sta je dan, als schade-expert met een onsamenhangend verhaal over wijzen-naar-een-rondvaartboot. ‘Oh’ zei ze vrolijk ‘dat maakt niet uit hoor mijnheer, ik heb genoeg kopjes’ en schonk gezellig nog een bakkie in. 

Yvon deed haar huisbezoeken voornamelijk ’s avonds. Dan kwam ze langs met een kilo paperassen, liep alle polissen na met de klanten, ruimde hun mappen op en verkocht en passant zo nu en dan nog een extra verzekering. Op een avond kwam ze rond 21.00 uur binnen bij een echtpaar met twee kleine jongens van een jaar of vijf. De mannekes sliepen nog niet en raasde rond alsof ze zojuist een literfles cola naar binnen hadden getikt. Moeder zat duidelijk oververmoeid aan de eettafel terwijl vader ongeïnteresseerd op de bank lag te zappen. Hij liet vanuit zijn comfortabele positie wel even van zich horen en bromde ‘dat al die verzekeringen toch maar onzin waren en vooral geldklopperij’. Yvon liet hem lekker in die waan en ging onverstoorbaar verder met haar missie.

Ondertussen had ze het jasje van haar peperdure donkerblauwe pak op de stoel naast haar gehangen. Terwijl ze verstandige dingen tegen de vrouw zei over het belang van een aansprakelijkheidsverzekering -zeker met kleine kinderen-, had een van de kleine rakkers zich met zijn gele waskrijtje vlakbij haar colbertje verschanst. In zijn wereld was het een prachtig schoolbord en tekende daar een grotesk boter, kaas & eieren-tafereel op. Toegegeven, het jongetje had oog voor detail want de kleur kwam keurig overeen met Yvons kasjmieren coltruitje. Ze sloeg die avond twee vliegen in een klap: vader zag eindelijk het nut in van verzekeren én er werd een AVP-polis met gezinsdekking afgesloten. 

Kinderen zijn hinderen

Vader Cats riep chagrijnig: ‘kinderen zijn hinderen’. Da’s natuurlijk niet waar als je maar een beetje rekening houdt met het stadium van hun ontwikkeling. Kinderen zijn nou eenmaal onberekenbaar in hun spel en van kleine kinderen kun je nog geen normbesef verwachten. Ondanks dat het niet verplicht is, is voor iedereen een AVP -al dan niet met gezinsdekking- zeer sterk aan te raden.

Belangrijk om te weten: deze verzekering dekt in principe alleen ‘onverwacht, van buiten komend onheil’. Als kleinzoon in de woonkamer van oma in de buurt van haar grote vaas met bloemen aan het voetballen is, kun je verwachten dat er schade ontstaat. En dat is niet gedekt. Dat geldt ook wanneer je op babybezoek bent en je dure designbril wordt door babyknuistjes omgezet in metaal-origami. Ook dan had je dat kunnen verwachten. Het huisdier van een ander in huis nemen? Vragen om moeilijkheden! Maar: als iemand bij je op bezoek is en huisdierlief heeft het voorzien op de visite (tas, schoenen, de visite zelf), dan is dat wel gedekt door de gezinspolis. 

Verlang je ook naar een huisbezoek van weleer? Of wil je liever bij ons aan de keukentafel je mappen eens goed doorlopen? Geef maar een belletje en we zetten een heerlijk bakkie koffie voor je!

Mooie dag vandaag!

Groet, Marion